Index artisti straini
New Age
World/Traditional
Soundtrack
Electronic
Underground
Istorie/Genuri
Linkuri
Guestbook
Contact
[articole noi]
 21.09 new age(1)
Miscarea new age = muzica new age?
[tech info]
Cum sa concepi coperta unui CD?
CD-urile nu doar pentru muzica (DVD)
A doua fata a muzicii
Pirateria in Romania
Cum sa-ti promovezi muzica la radio
Demo-ul: cum sa iti lansezi muzica pe piata
[formular]
Pentru a ajuta la imbunatatirea site-lui, completati formularul urmator si puteti castiga in fiecare luna cate un cd. Apasati aici.Cauta: Concurs!!! 5.03.2004
  Muzica new age in Romania ..//home
In materialul de fata vom vedea cum muzicienii romani, urmandu-i indeaproape pe marii giganti ai genului new age si ambiental, fara insa a-i copia, produc albume de o certa valoare, dedicate retragerii ascultatorului intr-o lume calma si echilibrata. Cu totii, cred, am ascultat albume care au avut asupra noastra un efect terapeutic, relaxindu-ne si transformindu-ne benefic, eliminind stresul zilnic si explorandu-ne cele mai ascunse unghere ale sufletului.

Vom deschide acum o poarta spre artistii romani, care nu se lasa mai prejos decat compozitorii de gen consacrati in strainatate, esenta muzicii lor fiind, nu de putine ori, cu mult mai subtila decat ne-am putea imagina.

Cine sunt acesti compozitori romani si ce ne ofera ei?

As dori sa incep cu aradeanul Ioszef Ferenc Boda, al carui album lansat in 1997, "Modern Atlas", impletind prin titlurile pieselor vechile mistere ale mitologiei elene ne aduce prin sunetul sau o oaza de liniste si pace. Caseta contine cinci piese, fiecare fiind ea insasi o legenda povestita prin intermediul sintetizatorului, care, cu acordurile sale meditative ne poarta intai la poalele muntelui tinut pe umeri de titanul Atlas, apoi printr-un zbor ne aminteste de orasul antic Tomis, ca in sfarsit, printr-un ecou transcedental, sa ne proiecteze in mareata Atena. Cel mai recent album al lui Ioszef Boda se numeste "Prema Svara" (suflul iubirii in sanscrita) si a fost inspirat "de inaltele stari spirituale traite cu ocazia unui pelerinaj la Madugorje" (" Eurostar, Arad, 1997, cinci piese)

Adrian Budritzan (pseudonim Future Groove) readucand sound-ul vechilor sintetizatoare in albumul "Synthesizer Sequences" ne introduce intr-un univers ultra tehnologizat plin de acorduri sculpturale futuristice (Voxstar, Timisoara, 1996, 8 piese)

Cel mai cunoscut compozitor roman in acest domeniu este Romulus Cruceanu, care are la activ doua albume de exceptie: "Garden of Silence" si "Eternal Harvest". "Garden of Silence", un album meditativ, cu influente din folclorul romanesc, a fost nominalizat in anul 1993 la prestigiosul premiu Grammy la sectiunea New Age. (Astralis Records, 1992, 11 piese; Electrecord, Bucuresti, 8 piese)

Nu trebuie sa-l uitam pe maestrul Adrian Enescu care a semnat ilustratia muzicala si coloana sonora pentru o multime de filme si productii romanesti de anvergura. Albumul sau, dublul vinil "Funky Synthesizer" ne face sa vibram in acord cu ritmurile vesele si pline viata. Un album conceput ca o cursa contra cronometru, efectuata intr-un vis alert si dinamic (Electrecord, Bucuresti, 1977).Ultimul sau CD este intitulat 'Invisible Movies' si a fost editat de catre Media Pro Music, avand 16 piese fascinante, de o subtilitate si o gratie neegalata.

Digital Art este un grup muzical format din doi frati: Cristian si Florian Nanu, iar caseta lor, "Translatie temporala", editata in 1994, este o mostra din cea mai buna muzica electronica produsa la ora actuala in tara la noi. Sa speram ca vom mai auzi de Digital Art si in viitor... (Divertas, Bucuresti, 1994, 11 piese)

Timisoreanul Gheorghe Iovu a introdus in Romania conceptul de muzica terapeutica prin intermediul albumelor sale "Revelatie Anatecor '97 " - 12 piese si "Infoenergetica" - 11 piese. Muzica sa a fost audiata in diferite clinici si spitale din SUA si la posturi de radio din Franta si Romania. Autorul doreste ca prin muzica sa "sa renasca in fiecare din noi acea speranta de liniste si echilibru de care toti avem nevoie". Si se pare ca reuseste, cele doua albume ale sale avind o structura special creata pentru a fi utile in reducerea stresului si oboselii, (Colimoro & Gheorghe Iovu, Timisoara, 1997, 12 piese; Colimoro & Gheorghe Iovu, Timisoara, 1998, 11 piese). De curand Gheorghe Iovu si-a lansat si al treilea album pe suport CD si caseta audio, intitulat sugestiv 'Trecerea Timpului' si este dedicat trecerii in nefiinta a fiicei artistului (Gheorghe Iovu, Timisoara, 12 piese)

"Ruga timpului" si "First Breath" sunt albumele tanarului compozitor craiovean Catalin Marin Albumele, foarte bine inchegate, denota maturitatea artistica a lui Catalin, caracteristica manifestata prin puterea de evocare si energia uimitoare a pieselor. "First Breath a fost lansat in 1999 de catre casa britanica de discuri ADMusic Ltd, avand ca motto un pasaj din Evnghelia dupa Ioan: "La inceput era Cuvantul si Cuvantul era cu Dumnezeu si Cuvantul era Dumnezeu..."Din pacate pentru noi un alt artist de valoare a parasit Romania pentru o tara de peste ocean, insa sunt sigur ca nu ne va uita... (Vivo, Bucuresti, 1995, 7 piese, AT Music Ltd., England, 1999, 8 piese)

Octave (Octavian Teodorescu) este un nume aflat pe buzele tuturor. Albumele sale: "Secretul piramidelor", "La portile iubirii", "Dulce libertate" si "I se spunea visatorul", culminand cu CD-ROM-ul "Octave - Free Music On Line" (www.octave.ro) ne transmit un mesaj al pacii si intelegerii pe un spectru foarte larg de acorduri rock simfonice.(Electrecord, Bucuresti, 1996, 10 piese)

Dan Stesco Polymoog, claviaturistul grupului aradean Pacific, care colaboreaza si cu Ioan Gyuri Pascu, si-a lansat in anul 1996 albumul de debut intitulat "Gentry". calatoria propusa de autor se desfasoara in ritmuri eterice in zonele unde ingerii citesc ultimele file ale unor carti magice, stravechi. (Tempo Music, Arad, 1996, 6 piese)

Quasar Space Fluid ne ofera un album special dedicat fanilor science fiction denumit sugestiv "Sound Fiction". Cele 8 piese ale casetei sunt clar influentate de serialul TV "Star Trek", avind insa un sound deosebit si o armonie a sunetelor foarte interesanta. Un album experimental... (RTV Europa Nova & Roton, Iasi, 1995, 8 piese)

'Revival' este pseudonimul artistic al lui Sorin Pavelescu, un tanar artist de origine romana mutat cu intreaga familie in Canada inca din 1976. Un om cu un suflet de aur si cu o pregatire muzicala de exceptie , Sorin are la activ mai multe proiecte muzicale, insa cel mai reprezentativ este albumul 'The Longest Dream', al carui motto ne dezvaluie adevarata natura a muzicii sale: 'Sufletul in somn ne arata natura sa divina'- Cicero (Revival Productions, Canada, 2000, 15 piese)

Despre Ilie Stepan nu cred ca mai este cazul sa vorbesc. Vreau doar sa amintesc de noul sau dublu album 'Undeva in Romania', care, cu influente din folclorul pur romanesc aduce un suflu nou, profesional, pe piata de muzica din tara, piata sufocata de unele productii a caror calitate lasa de dorit. 'Undeva in Romania' ne prezinta cele mai frumoase detalii sonore pe care orice artist adevarat trebuie sa le simta in sufletul sau. Un dublu CD care nu trebuie sa lipseasca din colectia niciunui pasionat de muzica... (Show Factory, 2001,11/11 piese)

Doru Apreotesei locuieste in Suedia si compune o muzica deosebita, care reflecta pasiune si armonie prin traditiile romanesti pe care nu numai ca nu le-a uitat ci le-a si promovat peste hotare. Apreciat compozitor, cele doua albume ale sale: 'Dream Weaver' (Theta Music, Suedia, 2001, 11 piese) si 'Panpipe Dreams' (Wellness Music, USA, 1997, 7 piese) sunt interpretate la un instrument magic: naiul.

Nu as vrea sa inchei fara sa amintesc pe scurt de Anton Suteu cu albumul instrumental "In Between" premiat in 1993 de catre revista Actualitatea Muzicala, de Dan Bozaru-Indra si albumele sale, peste 30, dedicate meditatiei yoga si relaxarii : 'Echo In Time' (Interlotus,Iasi, 1999, 3 piese), 'Sideral Music' (Interlotus, Iasi, 1999, 2 piese), 'Ocean Of Silence' (Interlotus, Iasi, 1999, 3 piese), de albumele exceptionale cu tenta clasica "None ' S Land"(Genial Studio,Cluj, 1999, 8 piese), "Ecce Homo" (Genial Studio, Cluj, 1999, 7 piese), "Human Nature" (Genial Studio, Cluj,1999, 7 piese) si 'Lost In Paradise' (Genial Studio, Cluj, 2000, 5 piese) ale clujeanului Mihai Popean sau de Catalin Matei cu al sau "Chaos", o caseta cu muzica care impinge frontierele sunetului dincolo de limitele cu care suntem obisnuiti.

Sper ca prin scurta prezentare de aici sa deveniti familiarizati cu situatia, zic eu, buna a muzicii ambientale si new age in Romania. Ca ar putea fi mai bine, nu este de contestat, insa munca acestor mari artisti autohtoni trebuie apreciata la adevarata ei valoare. Asa ca va recomand sa alegeti unul dintre albumele enumerate mai sus, sa va eliberati mintea de gandurile stresante de peste zi si, cu ochii inchisi, sa incercati sa intrati in universul ambiental pur si inocent oferit de muzica. De fapt acesta este si primul pas in meloterapie... Auditie placuta!

Sergiu Rusu
.:home .:artisti romani .:interviuri .:discografii .:cdreview
© Copyright www.electrosound.ro 2002